miercuri, 2 martie 2011

Pericol de moarte!

Se apropie anotimpul cald si tentatia de a avea un ten masliniu este din ce in ce mai mare. Eu am tenul alb, ma bronzez destul de greu si ma ard usor. Am fost de multe ori tentata sa folosesc solarul ( si chiar l-am folosit de cateva ori) pana cand am ajuns la concluzia ca e mult mai frumos sa fii sanatoasa decat sa fii bronzata. Am ales sa scriu acest post deoarece vad din ce in ce mai multe persoane care abuzeaza de solar si de mersul la plaja si uita cat sunt de periculoase aceste mici sedinte de infrumusetare pe care ni le aplicam. O cunostinta de-a mea a murit din cauza cancerului de piele si pe langa acest caz, aud din ce in ce mai des despre intamplari de acest gen, alunite care isi schimba forma, nebagate in seama care pot duce in cel mai scurt timp la moarte. Cancerul de piele este una dintre formele canceroase care are cea mai rapida evolutie si la fel ca si alte tipuri de cancer poate fi evitat cu o protectie adecvata! Din pacate multe dintre noi in goana dupa frumos uitam sa ne informam sau chiar daca ne informam, uitam sa punem in aplicare. Cancerul de piele nu apare dupa o sedinta mai lunga la solar sau dupa o vara in care ai abuzat mai mult de mersul la piscina, acesta isi agata radacinile in statul in mod repetat la soare, in arderile consecutive si in faptul ca de cele mai multe ori uitam sau ne este lene sa folosim protectie.Nu sunt vizati doar cei cu pielea foarte alba sau cu alunite proeminente, din pacate fiecare dintre noi, indiferent de culoarea pielii ne expunem la aceste riscuri. Pe langa acest risc major pe care ni-l asumam atunci cand ne expunem la radiatii, alte efecte nocive mai sunt: imbatranirea pielii, uscarea acesteia, pete cutanate ( pigmentare), alergii solare, arsuri, agravarea acneii.

Rolul produselor antisolare este foarte important, nu ar trebui sa iesim din casa fara aceasta protectie nici macar iarna, deoarece chiar si in anotimpurile reci suntem afectati de radiatii. Lotiunile si cremele de acest gen absorb radiatile nocive inainte ca acestea sa atinga epidemul si automat ne protejeaza. Bineanteles, o lotiune cu protectie solara nu ne fereste in totalitate de pericol, trebuie evitat statul la soare in orele de varf, mersul la solar unde radiatile sunt extrem de puternice, etc. Copiii mai ales nu au voie sa petreaca foarte mult timp in soare, mai ales cei sub trei ani a caror piele este cu 30 % mai subtire decat cea a unui adult, automat fiind supusi la un pericol mult mai mare.

In concluzie, stiu ca este frumos sa fii bronzat dar riscul la care ne supunem pentru a obtine acest lucru credeti ca merita? Stiu ca multe dintre noi zicem ca "nu mi se poate intampla chiar mie" dar realitatea este cu totul alta si chiar nu merita sa riscam sa aflam.

9 comentarii:

  1. nu am fost niciodata la solar.inainte de vara ma dau permanent cu autobronzante-lotiuni graduale si ok pana plec un pic la mare.te pup,foarte util post.

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Modniza: ma bucur ca il consideri util, sper sa fie luat in seama pt ca este o problema din ce in ce mai grava cu abuzul de radiatii. Te pup si eu!

    RăspundețiȘtergere
  3. si mie imi imi place postul! :)
    mie una nu prea imi place sa stau la soare, daca de ex ma duc la mare stau numai in apa.
    cand plec, tot alba sunt :))) asta e.

    anul asta promit ca imi cumpar multe creme bune bune si voi fi mai atenta.

    RăspundețiȘtergere
  4. OMG..dureroasa imaginea cu arsura de piele..
    o singura data m-am "prajit" la propriu"...desi am stat sub umbrela..dar am stat de la 7 de dimi pana la 4 dupa masa pe plaja:D...3 zile le-am pierdut in camera pentru ca a trebuit sa ma refac , imi era pur si simplu frica sa ma expun la soare:(...

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu am tenul alb, ma bronzez greu si ma ard daca stau pe prosop pe plaja fara sa intru in apa.Chiar daca stau la mare nu abuzez de soare si raman aproape la fel de alba si pe timpul verii nu prea sunt genul care sa stea cu orele pe plaja, fac o baie, doua ma usuc si acasa si culmea plaja e la 10 minute de mine:)creme nu imi cumpar ca ma duc rar la plaja de exemplu vara trecuta am fost de 3 ori, nu am avut timp dupa sesiune m'am angajat la o terasa chiar pe plaja:))cat despre solar nu sunt deloc de acord cu asta, inainte ma deranja ca am tenul alb acuma ma plac asa cum sunt:)Te pup:*

    RăspundețiȘtergere
  6. @Bianca: tocmai asta e ideea, sa ne acceptam asa cum suntem.:)

    RăspundețiȘtergere
  7. @bondarica: cunosc sentimentul.:P

    RăspundețiȘtergere
  8. ai un tag la mine pe blog :D kissez

    RăspundețiȘtergere
  9. ai un tag la mine :*
    ps: la multi ani!!

    RăspundețiȘtergere