luni, 30 mai 2011

Paris.

Am ales Paris pentru luna de miere deoarece nu am avut la dispozitie decat 5 zile de concediu...eu am mai vizitat Parisul acum 4-5 ani si mi-l aminteam cu o bucurie si un imens sentiment de pasiune in suflet. Aveam amintiri frumoase despre orasul luminilor,simteam aerul boem cand inchideam ochii si parca imi si rasuna in urechi acorduri de muzica clasica...intotdeauna mi s-a parut ca muzica clasica ar fi perfecta auzita in surdina pe fiecare straduta din Paris. De asemenea cand ma gandeam la oras mi-o aduceam aminte pe Carrie in ultimele episoade din serialul Sex and the City...intr-un cuvant abia am asteptat sa regasesc orasul de care imi aduceam aminte cu atat drag...si dor.
M-am intors putin dezamagita...nu pentru ca s-a schimbat intr-un fel sau altul orasul dar l-am regasit cu alte sentimente. Cladirile, la fel de frumoase, la fel de impresionante, din punct de vedere arhitectural...perfect. M-a socat insa sa vad muntii de gunoaie de pe strazi, e adevarat, nu si in centru sau in punctele de interes maxim dar aproape peste tot mizerie, mucuri de tigara, peturi, hartii, pungi aruncate pe jos. Nu mai vorbesc de homeless care erau pretutindeni...(stiu ca aici avem o mare contributie si noi). Toata lumea fumeaza pe strada, scrumeaza pe strada, arunca chistoace, toti traverseaza pe unde ii taie capul, niciun pieton nu tine cont de culoarea semaforului. Lumea extrem de grabita, destul de incruntata zic eu si parca satula de valurile de turisti care ii inconjoara. Din punctul asta de vedere, nu as schimba Clujul cu Parisul nici intr-o mie de ani, aici poti sa lingi de pe jos in majoritatea zonelor.
Din punct de vedere vestimentar...impecabil. Atat femeile cat si barbatii dau dovada de un bun gust nemaipomenit, am vazut extrem de rar femei grase sau nearanjate. Nu pun accent pe machiaj in schimb se imbraca de nota 10, majoritatea dintre ele. Toti poarta ochelari Ray Ban ( sunt uniforma) si majoritatea femeilor au Louis Vuitton pe brat ( nu stiu in ce masura erau fake-uri dar aratau perfect). Distanta dintre luxul suprem si jeg e de cateva strazi. Magazinele sunt pline, inclusiv cele de lux.
Mancarea a lasat din nou mult de dorit. Ori nu am stiut noi ce sa mancam, desi am incercat sa ne apropiem de bucataria lor dar nu am prea nimerit ceva sa ne incante. Pe o masa decenta de 2 persoane plateam in jur de 40 de euro ( fel principal, bautura si desert) si de majoritatea datilor ma ridicam flamanda de la masa. Am abuzat de MAC (care in unele zone e mega jegos). De doua ori am mancat bine, o data la un restaurant cu specific italian "Pastalapapa" si o data la un restaurant cu specific american "Buffalo Grill". In concluzie, cu bucataria frantuzeasca nu ne-am prea inteles.
De vorbit, aproape nimeni nu vorbeste engleza. M-a socat ca si la hotel, receptionera dadea din umeri cand incercam sa ii vorbesc in engleza, lucru care mi se pare inacceptabil. Putine persoane vorbeau la centrul de informatii de la metrou si asta numai in zonele principale.
Per total a fost o experienta placuta dar am avut senzatia ca am vizitat cu totul alt oras decat acum 4 ani...mult mai agitat, mai haotic, mai murdar. E frumos Parisul, minunat chiar dar cu conditia sa faca ceva cu problema curateniei. Am uitat sa specific ca la metru misunau soarecii in voie, lucru pe care nu l-am intalnit in Bucuresti.
E un oras in care luxul, opulenta si jegul merg de mana...cred ca e extrem de greu sa tii sub control o metropola care gazduieste milioane de locuitori plus milioane de vizitatori dar totusi...Si acum poze!
Arcul de Triumf

6 comentarii:

  1. Felicitari si casa de piatra! sa aveti parte numai de clipe frumoase toata viata! :*
    sper ca ati avut parte de nunta mult visata si ca totul a decurs perfect :)

    RăspundețiȘtergere
  2. @A.M.: multumim frumos. Da, totul a decurs mai mult decat foarte bine.:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari si casa de piatra, Lavi! Ma bucur din suflet pentru tine. Ti-am vazut pozele din paris pe Fb. Asteptam si niste poze de la nunta, sa te putem admira :). Multi pupici :*

    RăspundețiȘtergere
  4. Mersi Alina, cand le am de la fotografe le postez.;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Probabil ti-ai pus prea multe sperante in luna de miere, nu stiu la ce te asteptai, sa curga laptele pe starzi poate. Eu traiesc in Paris si sunt f multumita si de restaurantele de aici si de curatenie; Hai sa nu exageram,poate mananci pe jos in Cluj, in centru ,pe o anumita strada; aici e la fel. Unele strazi sunt mai murdare ca altele. Dar in ansamblu nu are nimic de-aface cu praful din Romania. Cred ca esti un pic prea simandicoasa si uiti de unde ai plecat, scuze, dar asa vad oamenii la care peste noapte le pute ceea ce le-a placut,vezi tu, parca "le-au crescut standardele" si au uitat ce e in curtea lor! In pozele care le-ai postat nu vad gunoiae sau mari murdarii; Deci, inainte de a crtitica uite-te in curtea ta! Mai vb apoi. casa de piatra

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim: este dreptul meu sa imi exprim parerea despre un anumit loc, la fel cum este dreptul meu sa imi placa sau sa nu imi placa locul respectiv. Nu cred ca am niste standarde prea inalte daca prefer un oras mai mic si mai curat,vine si asta cu avantajele si dezavantajele lui. Nici nu ma asteptam sa curga lapte si miere in Paris dar astea sunt impresiile cu care am venit.Daca tu locuiesti in Paris si iti place orasul, bravo tie dar asta nu ma obliga sa imi placa si mie sau sa imi doresc sa locuiesc acolo.Iar casa de piatra dupa tonul jignitor pe care l-ai adoptat in comentariu chiar nu isi are rostul.

    RăspundețiȘtergere