luni, 5 martie 2012

Uleiuri- alternativa pentru hidratare

Ma intreaba multe persoane despre alternative la cremele din comert. Desi eu consider ca doar o crema bine realizata poate hidrata pielea cu adevarat oferindu-i tot ce are nevoie, exista alternativa uleiurilor pentru persoane care doresc sa mearga doar pe o ingrijire bio si stiu ca sunt multe persoane care prefera genul acesta de ingrijire datorita faptului ca lumea isi pierde din ce in ce mai mult increderea in cosmetice, in efectele lor.
Uleiurile de baza pot fi o alternativa la cremele hidratante deoarece contin ingrediente benefice insa solutie ideala e ca acestea sa fie utilizate concomitent cu o crema hidratanta ca si un mod de a imbunatati hidratarea si efectele acesteia.

Sunt o multime de uleiuri, important este sa stim ce si cum folosim, ce este potrivit tenului nostru si de ce. Daca avem un ten gras, un ulei prea emolient ne va creea probleme, daca avem tenul uscat un ulei uscat nu ne va fi suficient. Niveului de hidratare al uleiului este dat de concentratia de acid oleic al acestuia, cu cat concentratia de acid oleic este mai mare cu atat uleiul este mai hidratant si invers.
Cateva uleiuri potrivite pentru tenul uscat sunt: uleiul din alune de padure (75%), uleiul din avocado (60%), uleiul de masline (75%), uleiul de migdale dulci (62%). Aceste pot fi folosite separat dar cel mai indicat este un mixt. Din pacate uleiurile rancezesc destul de repede, asadar trebuie sa fie pastrate in sticulte mici de culoare inchisa, intr-un loc racoros, ferit de aburi si caldura. Aceste uleiuri nu sunt indicate pentru tenul mixt si gras. Ele pot fi aplicate seara, inainte de culcare, dimineata este mai greu, mai ales daca vrem sa aplicam machiaj peste. Uleiurile pot fi folosite pe toata suprafata corpului, dupa dus, pe burtica la femeile gravide pentru elasticitatea pielii, in masti de par care pot fi lasate cateva ore pentru efecte maxime mai ales daca parul este uscat, casant si se rupe usor.

Cateva uleiuri potrivite pentru tenul gras/ mixt sunt ulei de germeni de grau (15%), ulei de maciese (nu am gasit concentratia exacta, undeva intre 10% si 15%), uleiul de jojoba (12%). Uleiurile uscate sunt uleiuri care nu ingrasa tenul asadar nu exista posibilitatea sa te trezesti cu cosuri dupa aplicare, uleiul de jojoba "imita" sebumul natural al pielii, este foarte potrivit pentru tenul gras si acneic, se aplica seara iar dimineata te trezesti cu fata uscata, deloc uleioasa. De asemenea, uleiul de jojoba nu rancezeste, la temperaturi foarte reci se solidifica insa nu exista riscul ca acesta sa se strice.
Daca mai stie alticneva alte uleiuri potrivite, astept sugestii in comentarii.:)
Eu momentan folosesc ulei de jojoba pentru ten, pentru par, pentru pielea mainilor, pentru unghii, etc. L-am cumparat de pe iherbs cu vre-o 10 dolari cu tot cu transport si cantitatea este maricica, imi va ajunge minim 6 luni deoarece este foarte spornic, este nevoie de o cantitate extrem de mica chiar si pentru o suprafata mare.

5 comentarii:

  1. Eu sunt tare curioasa sa incerc uleiul de argan pentru par si pt ten.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uleiul de argan nu e cu nimic mai deosebit decat alte uleiuri, e un ulei bun insa pentru tenul gras deoarece are concentratie mare de acid oleic, metoda de obtinere a acestuia este mai dificila de aici si pretul ridicat si marketingul aferent. Poti incerca cu succes uleiuri la fel de bune si mult mai ieftine din cele pe care le-am enumerat mai sus.

      Ștergere
  2. Pasagera a facut un tabel foarte util despre uleiuri (aici : http://pasagera.ro/uleiuri-de-baza-uz-cosmetic.html)
    Eu am cumparat si folosit separat sau amestecate urmatoarele : borago, rosa mosqueta, coacaze negre, germeni de grau, samburi de struguri. Toate mi-au placut mult, mult de tot, eu avand ten mixt.
    Le aplic pe pielea umeda, dupa curatare,apoi astept cateva minute si aplic crema.
    Pe par folosesc de avocado.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu folosesc uleiuri vegetale pentru hidratare, pentru ca nu mi-am gasit inca o crema potrivita si care sa fie si accesibila financiar. Mi-am facut un amestec pentru ten mixt din ulei de luminita serii, rosa mosqueta, centella asiatica si macadamia si il aplic seara, printr-un masaj de vreo 10 minute, dupa un filmulet de pe youtube. Imi place ca lasa tenul foarte catifelat si il simt intr-adevar hidratat. Am folosit si separat uleiurile si cel mai mult dintre ele imi place cel de luminita serii (chiar daca miroase respingator, dar m-am obisnuit), mi se pare ca imi calmeaza foarte bine tenul si trec si mai repede semnele de la eventualele cosuri ce-mi mai apar din cand in cand.

    RăspundețiȘtergere
  4. eu momentan am ulei de cocos..vreau sa imi fac un amestec de uleiuri si vitamine pt seara, articolul asta e foarte util:)

    RăspundețiȘtergere