miercuri, 25 aprilie 2012

Un stil de viata mai sanatos. De astazi!

Vad peste tot persoane care se plang de alegerile pe care trebuie sa le faca, gen :mi-e greu sa ma demachiez in fiecare seara, mi-e greu sa mananc sanatos, mi-e greu sa ma intretin, etc. Obiceiurile bune nu vin peste noapte, ele se cultiva. Asa cum ti-a intrat in reflex sa te speli pe dinti dimineata deoarece ani de zile de exercitiu te-au obisnuit, asa iti va intra in reflex sa faci alegeri bune pentru tine si viata ta fara sa o vezi ca si pe o corvoada. Nu va fi o corvoada sa te demachiezi dimineata si seara daca vei incepe sa o faci metodic, obiceiul se va instala atat de puternic in mintea ta incat vei simti ca ceva "lipseste" daca vei sari peste acest pas.
La fel este si cu alimentatia. Facem alegeri nesanatoase pentru ca ele sunt la tot pasul, reclame peste reclame cu dulciuri, sucuri, fast food-uri, etc care ne influenteaza modul de a gandi si alegerile. Nu ne bucuram de o salata si nu o savuram, o mancam in scarba si transmitem creierului ca se bucura de un adevarat festin doar atunci cand mananca ceva nesanatos. E normal atunci ca toate dietele sa esueze deoarece abia asteptam sa scapam de corvoada mancatului sanatos ca sa ne instalam definitiv intr-un bol cu maioneza.
Primul pas si ce m-a ajutat pe mine foarte mult ca sa imi schimb stilul de viata si de a manca este informarea. Am citit foarte mult despre alimentatie, despre cat de nocive sunt lucrurile pe care le bagam cu nonsalanta in gura, cat ne efecteaza de mult sanatatea in timp, ce boli putem dezvolta si am ajuns sa constientizez ca e mult mai important sa fac alegeri sanatoase pentru sanatate decat pentru silueta. Da, conteaza aspectul fizic foarte mult , trebuie admis faptul ca aspectul tau fizic precum si modul in care iti vinzi imaginea influenteaza enorm relatia pe care o ai cu cei care te inconjoara insa o sanatate de fier te va ajuta sa faci toate aceste lucruri multi ani. Sanatate = tonus = pofta de viata = fericire. Spuneti-mi voi un om bolnav fericit.Nu cred ca exista sau cel putin nu in totalitate si nu cu adevarat. Modul in care ne gestionam existenta spune din nou foarte multe lucruri despre nivelul nostru de educatie si de cultura, stapanirea de sine vine la pachet cu o autoeducare pe care numai o persoana constienta de defectele si calitatile pe care le detine o poate impune. Nu sustin ca micile excese sau calcatul in strachini sunt de condamnat, ele exista si asta ne face umani pana la urma insa toate acestea ar trebui sa fie scapari controlate si gestionate cu inteligenta unei persoane care isi cunoaste foarte bine organismul.

Sa nu va imaginati ca vorbesc din prisma unui expert care are secretul sanatatii la degetul mic, chiar din contra sunt o persoana in plin sistem de autoeducare care paseste cu pasi mici (dar siguri zic eu) spre un stil de viata mai sanatos si mai frumos.
Nu functioneaza "de maine". Daca iti impui ca "de maine" incepi sa faci ceva pentru tine, fie ca e o dieta sau orice alt lucru, astazi vei face excese. De maine se va amana si astazi se va tot prelungi. Calculul, si-l face fiecare dar atat de multi "azi" si atat de putini "maine" vor transofrma din tine o persoana frustrata. Incepe sa faci schimbarea pe care o doresti pentru viata ta , astazi. Azi putin, maine mai mult si poimanine te vei trezi ca esti dependent de schimbarea care te face fericit.
Inconjoara-te de oameni frumosi, oameni de la care ai ce invata, oameni care te incurajeaza sa faci lucruri bune cu viata ta si fii si tu la randul tau un om frumos pentru cei care te inconjoara.
In final, am tinut sa va tin aceasta pledoarie, cititorilor mei deoarece aud peste tot cuvinte de genul :mi-e greu sa imi schimb stilul de viata" sau "mi-e greu sa fac chestia asta pentru mine", etc, etc. Inteleg deoarece si pe mine ma cuprinde des lenea si delasarea insa e extrem de important sa luptam pentru viata noastra astazi si nu maine. Deoarece maine nu va fi niciodata astazi.

7 comentarii:

  1. Foarte motivant articolul. Ai perfecta dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  2. da...usor de zis...mai greu de facut...tot incerc si eu de vre-o 3 ani sa nu ma abat...dar mai scap :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Coco, faptul ca incerci demonstreaza faptul ca esti deja acolo.

      Ștergere
  3. Buna..mi-a placut foarte mult articolul..chiar aveam nevoie de incurajari.

    Multumim!

    Ioana Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte scumpa esti lavi draga:). intr-adevar totul e la nivelul mintii si al sufletului, trebuie sa-ti propui sa te bucuri de frumusetea vietii, de paharul plin pe jumatate, de beneficiul plantelor, de maretia lui Dumnezeu. Keep up the good thoughts :).

    RăspundețiȘtergere
  5. asa zic si eu mereu...de astazi! si ma tine 3 zile :))

    RăspundețiȘtergere