marți, 10 ianuarie 2012

Cum intram din nou in blugi?

Cine nu a exagerat cu mancatul de sarbatori sa ridice doua degete sus.Nimeni?Ok, inseamna ca avem ce povesti :) Eu ca de obicei am fost acasa la mama de Craciun unde sunt toate bunatatile de pe lume, de la aperitive la sofisticheuri, prajituri si alte cele. Nu sunt eu fan carne de porc dar cateodata mai calc pe laturi si Craciunul acesta am exagerat cu "gustatul". Evident, lucrurile acestea se resimt atat pe cantar cat si pe ten, eu am bifat ambele categorii :). Nu cred in detoxifiere deoarece cred ca trebuie sa fii intoxicat ca sa ai nevoie de detoxifiere si nu vad cum un regim drastic format numai din vegetale ar putea fi benefic pentru organism, cred ca mai degraba poate fi un soc pentru acesta decat un lucru benefic. Dar cred totusi ca dupa atatea exagerari organismul are nevoie sa isi revina, sa se repuna usor pe picioare si de ce nu sa inceapa sa piarda din "rezerve". Usor de spus, greu de facut, nu?Teoria o stim cu totii si cel mai bine o stiu persoanele care se lupta constant cu kilogramele in plus, sa nu va ganditi ca persoanele slabe stiu mai multe lucruri despre nutritie, chiar din contra.
Nu o sa va tin nici eu lectii de nutritie deoarece nu sunt nutritionist si nici nu sunt foarte citita in domeniu dar cateva tipsuri pe care eu le folosesc cred ca ar putea sa va ajute.
In primul rand reapucati-va de sport. Cu un program usor, lejer la inceput, 10 minute astazi, 15 maine si tot asa pana ajungeti la minimum 30 de minute de miscare pe zi. Eu fac miscare acasa, pe steper sau pe covor, in functie de chef. Stiu ca as avea nevoie de un program mai bine organizat dar sunt mult prea lenesa pentru a ma deplasa la sala zilnic asa ca am ales metoda cea mai usoara.Probabil este si metoda care da cele mai putine rezultate dar pe frigul asta nimic nu ma poate convinge sa ies din casa, sa merg la sala, etc.
In al doilea rand incercati sa mancati cat mai sanatos. La inceput micul dejun ca sa capatati energie pentru intreaga zi, beti sucuri naturale de fructe daca aveti timp sa le stoarecti dimineata, daca nu cereale integrale cu lapte slab, oua facute la abur, sandvisuri din paine integrala cu sunca slaba sau carne de curcan,iaurt natural in care sa puneti seminte crude (in,grau incoltit, floarea soarelui,migdale crude,nuci crude, etc), suc de legume facut in blender, gustare din branza mozzarela cu rosii si busuioc,etc. Puteti fi foarte inventivi daca exista ambitie. Intre mese eu incerc sa mananc moroc crud sau fructe ca sa nu dau iama in covrigei sau alte nebuneli pacatoase. Mai puteti pacali stomacul cu ceaiuri calde sau cu cateva migdale crude dar maxim 10-15.Eu la pranz inca mai calc in strachini, nu am reusit sa ma axez doar pe ce trebuie inca dar in viitor planuiesc sa inlocuiesc cartofii, pastele si orezul cu legume la abur sau crude, salate fara dressing gras gen maioneza, tartar, etc, supe de legume sau de pui, supe creme care sunt preferatele mele,carne la gratar (mie nu imi prea place carnea,prefer garniturile oricand in schimb),paste integrale cu ciuperci si sos de rosii,orez brun cu legume etc.Oricum, la partea cu pranzul mai am inca de lucrat si oricat regim as tine vineri e pizza day si eu nu o sa sparg gasca :D.
Cina sau ultima masa incerc sa o iau maxim pana la ora 19.00 in conditiile in care ma pun la somn in jur de ora 00.00. Se compune din salata de legume cu branza slaba sau legume crude, portie mica de cereale integrale cu lapte ( pe care le "condimentez" cu fulgi de migdale sau cateva fructe uscate), o felie mica (mai din colt asa) de paine integrala cu carne slaba, etc.Seara este bine sa evitam fructele deoarece au continut mare de zaharuri iar in timpul zilei se consuma inainte de masa cu o jumatate de ora sau dupa masa cu doua ore
Bineainteles ca ceea ce v-am spus mai sus este varianta ideala si inca NU am ajuns la performanta de a o respecta in totalitate dar ma straduiesc sa fac din asta un regim de viata si sper ca asa sa dau jos in timp kilogramele acumulate de-a lungul timpului.Ceea ce v-am prezentat mai sus nu este o cura de detoxifiere, este un regim sanatos care ar trebui sa fie constant.Bineinteles nu voi renunta niciodata definitiv la micile pacate dar sper macar sa le mai raresc.Imi doresc sa fiu si sanatoasa si fericita :D
Apa nu beau doi litri pe zi, efectiv nu reusesc sa ma indop cu mai multa decat simt nevoia sa beau.Beau asa cam un paharel la cateva ore, asa simt eu ca e ok pentru corpul meu.
Voi cum reusiti sa intrati in forma? Daca aveti alte tipsuri sau alte reguli va invit sa le impartasiti aici, poate mai invatam unii de la altii lucruri bune.

7 comentarii:

  1. Eu am 2 degetele ridicate :D Anul asta de sarbatori chiar n-am exagerat cu mancarea, fata de alti ani. Iar 2012 l-am inceput in acelasi ritm. Sper sa ma tina asa mult timp de-acum incolo, ca m-am saturat de colaceii din jurul burtii si de pulpele imense pe care le am. Sala fac din 2011, dar anul asta trec pe modul intensiv.
    Sfaturile tale sunt foarte bune si foarte sanatoase, ai realizat un post folositor.
    Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. Multumesc, insa mi-am revenit pe parcurs :))) am scapat la dulciuri :)))

      Ștergere
  3. Si eu am fost cuminte - cred ca am mancat maxim 50 gr de porc si 1 felie de cozonac :D
    Dar tot simt ca trebuie sa trag mai tare de mine fiindca 1 saptamana jumatate cat am fost in concediu nu am facut sport :(

    RăspundețiȘtergere
  4. cu consumul de apa am si eu o problema, insa nu am de gand sa o rezolv :))) pe mine ma ajuta sportul- de cand fac sport de 4 ori pe saptamana cate o ora, beau muuuuult mai multa apa decat inainte. Dar nicicum nu ajung sa beau peste 2 litri pe zi; nu cred ca e atat de importanta cifra asta, cat ceea ce mananci, sincer.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ioana, eu nu vad logica in a bea mai multa apa decat iti cere organismul, eu beau si daca nu imi este sete dar nu pot bea non stop,nu rezolv decat sa merg la baie foarte des.Corect, alimentatia e cea mai importanta.

    RăspundețiȘtergere