joi, 13 septembrie 2012

Nutritie si experienta personala.

Citeam in ceva carte zilele trecute o chestie care m-a pus pe ganduri si inca foarte tare, zicea asa "suntem scalvii gustului". Hmmmm, ganditi-va putin cat e de adevarat. Aproape orice facem in viata corelam cu o mancare sau macar o bautura buna, orice aniversare, sarbatoare, intalnire cu cineva drag, pana si un amarat de film e de 10 ori mai fain cu nenorocitii aia de nachos fara de care nu ma pot aseza pe scaunul de la cinema. Cu sos de branza clar, sa fie de 178797 mai calorici.
Eu recunosc, am fost sclava gustului de cand ma stiu. In perioada copilariei/ adolescentei mele parintii mei detineau un magazin alimentar destul de marisor la vremea aceea si am fost primii din oras care aveam hamburger (chifla cu parizer si cascaval si la cerere ketchup sau mustar or both) si masina de inghetata (de aia la cornet). Va dati seama cat de smechera eram eu cand imi faceam hamburger imbunatatit (adica 2 felii de cascaval) si mancam inghetata direct din cana ca sa incapa mai multa. Plus Coca Cola si ciocolate care erau la ordinea orelor deoarece casa mea era lipita de scoala si in fiecare pauza eram la refill. Va puteti imagina ca am fost o dolofana, nu? Cauza e foarte simpla, nu trebuie sa va desenez.
Exceptand magazinul maica-mea gatea foarte sanatos insa degeaba, abia ne atingeam de felurile ei ca eram full de la parizeru' din hamburger.
In timp, asa pe la 17 18 ani am inceput eu sa ma prind ca nu e ok insa nu aveam o constiinta a nutritiei, doar ca incepeam sa imi dau seama ca ar trebui sa ma feresc de unele lucruri daca vreau sa slabesc.
Evident, copila fiind prima data am dat-o pe curi de slabire agresive, nicidecum schimbarea stilului de viata. Am slabit 16 kilograme in 2 luni cu pastile si eram in al noualea cer. Le-am pus la loc dupa alte doua luni si am continuat asa mult timp intr-un efect de yo yo, trezindu-ma in fiecare dimineata cu acelasi gand: de astazi sunt la cura! Eram cam primele 2 ore din zi, dupa aia pauza. Am tinut-o asa mult timp pana efectiv sa incep sa constientizez ca e nevoie de mult mai mult.
Prima data am renuntat la Cola si mi-a fost greu deoarece bagam o sticla de 2l pe zi, minim. Astazi nici nu stiu ce gust mai are gretosenia aia si va spun cu mana pe inima ca de fiecare data cand gust mi se intoarce stomacul de greata cand stiu ca beau doar chimicale.
Apoi am inceput sa renunt la prajeli. Am eliminat complet cartofii prajiti si am inceput sa gatesc la cuptor orice. M-am dat seama ca mancarea poate avea gust si coapta nu doar prajita. Am descoperit in timp ierburile aromatice cu care imi condimentez si acum orice mancare si care o fac de 10 ori mai gustoasa.
Dupa catva timp am renuntat la smantana, iaurt gras, lapte gras, sosurile albe cu smantana si faina, cascaval etc. Daca vreau musai sos il fac de rosii si e foarte bun sau ulei de masline cu condimente care e si mai bun.
Intre timp am mai renuntat la multe si niciodata la nimic. Cert e ca incet incet vreau sa scap de sub sclavia gustului si sa ma bucur de viata sanatoasa chiar daca am o istorie culinare de care nu sunt foarte mandra.
Scopul acestui articol este sa va spun ca orice varsta aveti, niciodata nu e prea tarziu sa iti schimbi obiceiurile culinare in bine. Nu exista curi de slabit sau produse magice, daca ar fi asa nu ar mai fi nimeni gras, exista doar vointa, perseverenta si determinare. Nu iti poti cumpara sanatatea si fericirea de la magazin insa le poti obtine traind echilibrat pentru ca sunt absolut convinsa ca problemele de sanatate stau in calea fericirii, asadar zic eu ca e mult mai usor sa renuntam la o felie de tort sau la o portie de cartofi prajiti in schimbul sanatatii.
Nu mai asociati un stil de viata sanatos sau o nutritie echilibrata cu privatiuni pentru ca nu este deloc asa, puteti manca bine si bun si fara sa va bateti joc de organismul vostru, totul sta in autoeducare.si cumpatare. Nu zice nimeni ca trebuie sa renuntati pe viata la chestiile care va plac dar veti vedea ca in timp multe din preparatele fara de care aveti impresia ca nu puteti trai nici macar nu o sa va mai tenteze.
E un drum lung si anevoios schimbarea stilului de viata insa este mai mult decat posibil si este calea cea mai simpla si mai ieftina catre sanatate.

5 comentarii:

  1. Foarte adavarat tot ce zici, ma bucur ca ti-ai dat seama de alimentele care fac rau sanatatii. Eu, de felul meu, nu ma ating deloc de cola, grasimile nu le mananc deoarece nu imi plac deloc, aspectuos sunt urate si gretoase, maresc colesterolul, insa cartofi prajiti..imi mai fac din cand in cand, dar rar. Niciodata nu am vrut sa tin diete, deoarece nu stiam daca le-am ales pe cele compatibile mie, nu am avut pe nimeni care sa ma indrume asa ca am hotarat sa fac in felul urmator: mamanc ce vrea, cand vreau, insa in cantitati mici! Ei bine, o tin asa de multi ani si nu am probleme mari cu greutatea.Succes in continuare, draga si abia astept sa iti citesc urmatoarele articole despre nutritie. Pup

    http://girlpearl12.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vin si urmatoarele articole pe masura ce vine inspiratia.:)
      Multumesc.

      Ștergere
  2. Nu stiu la restul, dar la mine singurul lucru care functioneaza e sa renunt la paine si orice produse din faina sau orez. Scap de 3-4 kile instant daca nu mananc paine deloc o saptamana. Suc nu beau, dulciurile nu ma atrag, hai, cartofii prajiti asa, o data la cateva luni. Dar in rest, dieta sanatoasa si tot pun pe mine daca mananc si 2 felii de paine pe zi. Asa ca nu mai mananc, am scapat de constipatie, balonare si kile in plus.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dupa ce m-am lasat de fumat anul trecut, pentru mine a venit natural stilul de viata sanatos. De mult renuntasem la cola si sucuri in general, grasimi si ciocolata. In timp ajungi, cum zici tu, nici sa nu te mai tenteze.
    Dupa ce am renuntat la tigari, am adaugat in meniul meu fructele si lactatele, nu mai trece nici o zi fara ele. In plus, beau foarte multa apa si fac sport macar o data pe saptamana. Nu neaparat am slabit, dar ma simt eu mai sanatoasa si mai frumoasa de cand fac asta. Si ma iubesc mai mult, asa e normal sa iubesc pe cineva care face atatea lucruri frumoase pentru mine :)

    RăspundețiȘtergere
  4. De ce CURI de slabire? Corect e CURE (o cura, doua cure...). Te felicit pentru ambitia de acre ai dat dovada in a-ti schimba regimul alimentar!

    RăspundețiȘtergere