joi, 4 august 2011

Despre Marea Neagra...numai dezamagire

Nu, inca n am terminat cu concediul la mare dar tin neaparat sa va impartasesc cateva impresii despre litoralul romanesc la cald. Trebuie sa incep prin a ma scuza in fata tuturor care ma vor acuza ca am ales Marea Neagra ca si destinatie deoarece nu am mai fost aici de 5 ani si am cam uitat cum sta treaba.
Per total daca stau sa ma gandesc si daca e sa trag o linie pana in acest moment imi da cu minus. Si financiar si...psihic. Dar sa ma explic...
 Am ajuns luni dimineata si ne-am cazat la un hotel de 3 stele din Jupiter, plaja privata si conditii excelente se laudau pe booking. Costul unei camere este de 250 de lei pe noapte, noi am ales sa stam 5 nopti. Faceti voi calculul. Camerele spatioase, curatzele, un pat matrimonial "construit" din doua paturi lipite, un dulap, o masuta si cam atat, nimic prea prea, nimic foarte foarte. Sa zicem ca pentru 3 stele ar fi ok. Dar cum stam cu dotarile? Avem un frigider care "functioneaza perfect" dupa spusele receptionerelor dar nu raceste, nu se aprinde, e  mort si sta in priza non stop. Asa functioneaza el, zic fetele de la receptie. Ok, poate numai la noi astia din ardeal se aprinde becu' si simtim o adiere rece cand deschidem frigideru', nicio problema, trecem peste. Am trece peste dar din aparatul de aer conditionat picura non stop zi si noapte, la interval de cateva secunde, apa. Vestita picatura chinezeasca zic eu ca sa ne amorteasca simturile si sa nu mai comentam de prosoapele care put deoarece nu am fost schimbate deloc de cand am venit. Explicatia receptioenrei a fost ca le schimba camerista cand considera ca e cazul, prin urmare daca camerista e o putoare nespalata si nu considera deloc clientii ii vor urma exemplul, de voie de nevoie. Plaja din fata hotelului e draguta, are o priveliste superba si un mic golfulet mizerabil in care nu poti intra de alge si pietre. Din pacate din cauza conditiilor am facut extrem de rar baie aici. Cireasa de pe tort e faptul ca in fiecare seara se canta in curtea hotelului, curte care se afla exact sub geamul camerelor si daca s-ar canta bine ar fi o treaba dar se canta oribil si la decibeli maximi. Daca as fi vrut sa adorm pe ritmuri de muzica nedefinita m-as fi cazat in club, nu la hotel dar nah, cine sunt eu sa judec? Hotelul se numeste Hercules si va sfatuiesc calduros sa nu veniti niciodata aici deoarece in afara privelistii superbe nu are absolut nimic care sa merite caruta de bani pe care o cer.
Statiunea Jupiter e de fapt o strada cu multe chestii, kitschuri cat cuprinde, tiribombe, porumb si placinte din 2 in 2 pasi. Foarte uratzica, nimic de vazut. Neptunul in schimb e o statiune frumusica care promite mult, se vede ca este intretinuta, plaja este curatica, pretul pe sezlong este decent, respectiv 5 lei. In rest preturile sunt obscen de mari si imi vine sa imi trag palme cand vad cati bani stric zilnic. Mancarea jenanta, in afara de maruntisuri nu prea ai ce manca bun. Toate sunt exptrem de scumpe si de proasta calitate, nimic dar absolut nimic care sa merite banii. Am platit in Jupiter pe o limonada de 250 ml, acra rau 12 lei. Nimic deosebit, nimic macar o floricica, o chestie, doar apa cu lamaie si zahar. Astazi am zis ca meritam sa ne rasfatam si am fost pe plaja privata din mamaia a hotelului Rex. Curatenie, liniste, apa impecabila si malul curatat luna. Doar ca un sezlong costa 20 de lei , pe 3 cafele am platit 45 de lei ( cafele simple respectiv expresso cu lapte) si pe 2 freshuri 36 de lei. Mi s-a parut furt la drumul mare dar am inghitit malc deoarece in Romania niste conditii normale, respectiv curatenie si liniste sunt considerate luxul suprem si le platim la supra pret.
Mai multe nu stiu ce sa zic, cert e ca desi marea este superba, daca stai sa o privesti in liniste te umpli de bucurie totusi ambalajul in care ne este vanduta imi lasa un gust amar. Este extrem de scump sa mergi la mare in Romania, platesti niste bani din care in alta tara erai tratat regeste si nu primesti nimic. Hotel scump de doi bani, mizerie, alge, macare proasta, chiar mucegaita ni s-a servit la un restaurant de fitze din Jupiter, cred ca Rustica ii zice si alte o gramada de mizerii pe care romanul le inghite.
Eu nu o sa ma calc la Marea Neagra degraba, la anul merg in Turcia la all inclusive sa simt ca banii mei valoreaza ceva deoarece mi-e greatza de unde si cum a ajuns turismul in tara asta. Va sfatuiesc si pe voi sa faceti la fel.
Daca fac exceptie de ce am declarat mai sus, avand in vedere ca am vazut marea in liniste cum mi-am dorit, am simtit nisipul pe talpi si m-am incarcat sufleteste, pot sa zic ca merg acasa relaxata. Macar atata...

12 comentarii:

  1. mda...trist...Si asa e, poti sa stai regeste de aceeasi bani in alta tara gen Spania, Italia, Turcia, Grecia...

    RăspundețiȘtergere
  2. Te susitn in tot ce ai spus. Asta am zis si eu anul trecut. Pentru mine concediul a fost mai obositor decat daca as fi stat acasa.
    Anul asta, ma duc sa vizitez si alte locuri,ma intorc in Sibiu,apoi trec si pe la Sighisoara.
    Cand o sa mi se faca dor de mare,dau o fuga eventual dar cand ma gandesc ca fac 10 ore cu trenul de acasa pana la mare, mai bine fac 3 pana in Grecia :)) Sunt alte locuri mai frumoase si care merita mai mult in tara noastra decat litoralul romanesc.
    Buna postare,btw!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Federova: de 1000 de euro in Turcia stai la 5 stele al inclusive, bine nu in sezon dar conditiile nu se compara.

    RăspundețiȘtergere
  4. @WhisperOfSecret: da si eu daca o sa mai aleg Romania o sa ma limitez la munte.

    RăspundețiȘtergere
  5. Niste cunostinte merg azi in Bulgaria,all-in,si au calculat ca le iese de 2x mai ieftin,decat in Romania.
    Este si mai curat,si mai intretinut decat aici,si nu ai nevoie de mii de euro ca sa te simti bine.

    RăspundețiȘtergere
  6. Vai...ce ma asteapta. Indata merg si eu. Sper sa nu imi para rau pentru alegerea facuta.

    RăspundețiȘtergere
  7. hm...eu de cand am vazut Grecia, litoralul romanesc nu mai are tzindar la mine. In Grecia cu 500 de euro, 2 persoane, hotel de 3 stele, cu 2 mese incluse pe zi (mancare usoara, proaspata, un deliciu), cu tot cu cheltuiala si drum, am petrecut cea mai misto vacanta de cand ma stiu. Nu am sa mai arunc banii pe geam in alte locatii (coasta de azur spre exemplu e overrated), m-am imprietenit cu Grecia si o sa raman fidela.

    RăspundețiȘtergere
  8. de vreo 5 ani mergem numai in turcia,antalya.la ultra all inclusiv.la noi in mamaia nu ne permitem.suntem prea saraci sa mergem la noi la mare.anul asta ne-am mutat in cipru,deci practic locuim la mare.

    RăspundețiȘtergere
  9. tu ai votat PDL-ul in frunte cu Udrea...asa ca nu te plange:))

    RăspundețiȘtergere
  10. @Anonim: din pacate e prea putin timp de cand este dna Udrea ministru al turismului ca se se simta ceva, atatia ani de comunism si socialisti la putere au pus amprenta prea puternic pe Romania si turism sau ai cumva impresia ca pe vremea PSD-ului lucrurile erau mai infloritoare? Daca ar fi sa fiu din nou la vot, as vota la fel pentru ca desi mai avem mult pana la nivelul celorlalte tari totusi se intampla ceva si cu turismul romanesc, cineva se ocupa si nu este lasat sa zaca in paragina cum a fost lasat atatia ani de catre generatiile pe care le sustii. Banuiesc oricum ca esti una dintre acele persoane la care ii merge Tv-ul non stop pe Antena 3 si face parte din gasca de aplaudaci a lui Badea.Sau ti-a taiat Boc pensia si te-a trimis la munca, de aia esti suparat/a?

    RăspundețiȘtergere
  11. Adriana spunea
    Un loc minunat din Romania, cu deschidere la Marea Negra este Gura Portitei. Imi pare rau de pe acum sa scriu aici despre acest loc deorece a mai ramas ceva nemanelizat pe litoral (pana si in Vama se aud manele) si mi-e frica sa nu ramana asa. Dar totusi, merita pomenit acest loc superb din Romania (fara alge, doar cu licurici de mare noaptea). In rest, am preferat sa fug in cea mai apropiata statiune de Vama din Bulgaria - Rusalka ii spune, unde puteti petrece o zi, doua de vis. Un loc pitoresc,statiune mica(daca se poate numi statiune), o mancare exceptionala la preturi bune, in apa sunt insta stanci asa ca recomand ochelari subacvatici.
    Un articol bun Lavi. Poate trebuia sa vii cu noi la mare:P

    RăspundețiȘtergere
  12. @Adriana: pentru licuricii aia de mare as renunta oricand la sezlongul de la Rex.:)

    RăspundețiȘtergere