vineri, 25 mai 2012

Vitamina D sau protectia solara?

Marea problema care mi se tranteste in fata de fiecare data cand vorbesc despre protectia solara este carenta de vitamina D sau mai precis necesitatea de a sta la soare pentru ca vitamina D sa se sintetizeze. Am citit destul de mult in ultimul timp despre asta deoarece ma simteam in impas, mai precis, de care rau sa ma feresc? Care rau imi face mai rau? Despre dezastrele solare v-am mai vorbit, de la cancer de piele pana la acnee si alte afectiuni severe pe care expunerea la soare le poate agrava si chiar activa, razele solare ne pot face mult rau pielii. Insa nu putem sta toata vara inchisi in casa deoarece vara este anotimpul distractiei si a relaxarii si trebuie sa ne traim viata, sa ne bucuram de momente si caldura chiar daca exista pericole. Pentru asta s-a inventat protectia solara cu mult dezbatutele ei avantaje si dezavantaje.
Pe de alta parte, carenta de vitamina D poate produce dezastre in corp de la imunitate scazuta, probleme ale oaselor pana la anumite tipuri de cancer.
Sintetizarea vitaminei D depinde de la persoana la persoana, de la zona geografica, de la puterea soarelui in perioada expunerii pana la o multime de alti factori, astfel este putin probabil ca timpul de 15-30 de minute care se preconizeaza in general sa fie universal valabil.
Ambele pericole trebuie sa ne ingrijoreze deoarece sanatatea noastra este importanta per total nu doar partial insa este o prostie sa renunti la protectia solara si sa te expui la soare in intervale de timp prelungite pentru a sintetiza vitamina D cand o poti face intr-un mod inteligent fara a face ravagii pe pielea ta. Protectia solara, ochelarii de soare, palariile, statul sub umbrela la mare sunt esentiale pentru sanatatea ta. Studiile spun ca nu s-au observat deficiente de vitamnina D in cazul persoanelor care folosesc creme de protectie solara deoarece aceste creme nu impiedica sintetizarea vitaminei D. Totusi, daca aceasta problema te ingrijoreaza ar fi bine sa iti verifici periodic prin analize nivelul de vtiamina D iar pentru siguranta poti apela la niste suplimente de calitate. Un stil de viata sanatos contribuie la eliminarea acestei probleme.
Daca simti totusi nevoia de expunere la soare o poti face foarte de dimineata sau aproape de apusul soarelui dar si atunci cu protectie. Bronz sanatos nu exista, aceasta alaturare de cuvinte este un nonsens insa daca vrei neaparat, macar fa-o cu prudenta.

Eu personal sunt alba ca branza, atat de alba incat absolut toata lumea ma intreaba de ce nu stau la soare, insa mie imi place naturaletea mea si pielea de portelan si am trecut peste complexul pielii foarte albe. Cand merg la mare stau sub umbrela, dupa ce ies din apa imi aplic reaplic protectia, port palarie si ochelari de soare dar in rest ma bucur de caldura, de apa si de plaja intr-un mod obisnuit.
Este foarte important in primul rand sa va iubiti asa cum sunteti iar ceea ce faceti pentru a completa frumusetea naturala sa nu va deformeze sau imbolnaveasca.

6 comentarii:

  1. Buna Lavi,
    Chestia asta cu vitamina D mi se pare trasa de par putin. Nu zic ca se exagereaza partea cu necesitatea ei pentru organism, dar ce legatura are asimilarea ei pentru care ai nevoie de 30 - 35 minute cu statul la soare in nestire ca sa te faci neagra? poti sa-ti scoti mainile pe geam daca vrei, sau sa-ti expui picioarele doar, cu protectie solara adecvata si sa asimilezi ce e de aimilat. Hai sa nu ne ascundem dupa perdeaua vitaminei D, cand defapt vrem sa ne facem negre ca asa e moda balcanica, pentru ca vrem sa intram intr-un tipar. Si pe mine ma intreaba lumea de ce nu vreau sa ma bronzez, la mare anul trecut o prietena insista obsesiv sa stau mai mult la soare ca sunt alba. I-am explicat frumos ca n-am batut sute de km sa vin sa stau pe un cearsaf intinsa 8 ore pe zi, sa sa stie lumea cand ma intorc ca am fost la mare, si de aia-s bronzata. Sunt n-spe mii de prejudecati pe care le avem noi romanecele. Cine-i zice lui Nicole Kidman, fa esti prea alba, mai stai si tu la plaja putin? sau angelinei, sau altor vedete de red carpet? nu vezi una bronzata, decat daca e negresa sau Latina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anca, ai spus-o mai bine decat mine :) Sunt total de acord cu tine, stam la soare ca sa ne bronzam, in niciun caz ca sa asimilam Vit D. Zilele trecute intr-o discutie online eram acuzata ca sunt neinformata datorita faptului ca nu sunt de acord cu expunerea la soare. I-am sugerat persoanei respective sa studieze niste statistici actuale si sa vada care e rata cancerului de piele in Romania si care e rata carentei de vit. D si care face per total mai multe victime.

      Ștergere
  2. Stiu despre ce discutie vorbesti. Pacat ca oamenii care au cat de cat o mica putere de a influienta opninia publica si de a face putina educatie nu o fac, si nu se informeaza cum trebuie. Azi maine o sa aud ca ma imbolnavesc daca sunt alba, ori ca am sigur lipsa de vitamina D. Eu nu am blog de beauty, nu imi permite timpul, dar mi-ar placea in viitor sa scriu. Insa, nu mi-as permite atata superficialitate. Netul nu e sursa de inspiratie, pe net citesti o gramada de prostii, de perle si baliverne. De aia poate, parerile sunt atat de ''imaprtite''. Pai depinde si de unde si ce citesti. Una e sa citesti blogul lu vecina de la 2 care zice ca e tare sa fii neagra ca Daniela Crudu, si alta e sa te apuci sa citesti un articol documentat, cu bibliografia la vedere. Dar, mna eu ma consolez ca dupa ce-o sa trec de 30 de ani, probabil voi avea o piele mai frumoasa decat prietenele mele care stau la prajit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) consoleaza-te si cu gandul ca ai o piele mai sanatoasa decat prietenele tale care stau la prajit. Intradevar, netul nu e sursa de inspiratie dar e foarte usor sa iei informatii scrise la o cafea decat sa stai sa citesti si sa traduci din jurnale medicale. Oricum, publicul caruia i te adresezi se cerne in timp si eu sunt mandra posesoare a unor cititori foarte bine informati, pur si simplu nu-mi pot permite sa scriu un articol fara documentare pentru ca imediat as fi "urechiata". Te pup si te mai astept pe aici.:)

      Ștergere
  3. Felicitari pentru articol si pentru faptul ca esti mereu documentata! Citeam de curand pe un blog cum afirma foarte mandra tipa ca ea foloseste mereu la plaja numai spf 50 si se bronzeaza foarte frumos si sanatos si are o piele aramie de vis si ma gandeam si eu cum e posibil acest lucru, pentru ca si eu procedez la fel si nu ma bronzez deloc, si nici nu imi doresc. Ma enerveaza la culme cand tot vad articole despre cum sa "obtii un bronz sanatos".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Andra! :) Cum, am mai spus, bronz sanatos nu exista, te poti expune la soare un reprize foarte mici daca vrei neaparat si cu fps insa asta nu inseamna ca aduci vre-un beneficiu pielii tale dar e varianta mai sigura.

      Ștergere